[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20px” padding_bottom=”10px” padding_left=”10px” padding_right=”10px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]We zijn alweer aangeland bij het derde en tevens laatste blogartikel over de ‘7 basisbeginselen van bed and breakfast marketing’. In dit deel besteden we aandacht aan de waarde van booking portals voor het promoten van je accommodatie en de samenwerking met de media.

Eerste even een korte terugblik voor wie de voorgaande blogartikelen over de basisbeginselen van bed and breakfast marketing heeft gemist:

Deel 1: Website optimalisatie, presentatie in beeld en tekst, haal het beste uit je accommodatie en omgeving

Deel 2: Verbeter je zoekmachine vindbaarheid, social media als etalage

Je kunt je overigens ook aanmelden voor een notificatie in je mailbox als er nieuwe blogartikelen op onze website worden gepubliceerd. Daarvoor klik je even HIER.

Voor zover, op naar de twee laatste en eveneens relevante basisbeginselen van bed and breakfast marketing!

6. Booking Portals als noodzakelijk kwaad

Blog 03_Booking comEigenaren van een vakantie accommodatie kunnen er helaas niet meer omheen: het publiceren van je accommodatie op een booking portal. Het is voor de organisaties achter deze portals een florerende markt, aangezien de reiziger van tegenwoordig steeds vaker voor het vinden van een accommodatie voor Booking.com, Airbnb of Zoover kiest. Je zou bijna denken dat het de onder punt 1 genoemde website overbodig maakt… maar daar is gelukkig niets van waar.

FEIT: 75% van de reizigers die hun accommodatie via een booking portal boekt, bezoekt voor het drukken op de ‘bevestig’ knop toch nog even de website van de accommodatie.

Ongeacht het gegeven dat het een vrij praktische tool is om boekingen te genereren, betaal je als eigenaar van een accommodatie natuurlijk wél voor een statische registratie. Je levert per boeking al snel een percentage tussen de 6% – 15% (commissie) aan inkomsten in! Aangezien vrijwel iedere accommodatie tegenwoordig op een booking portal is te vinden, kan het ook niet anders dat je achteraan de rij aan sluit… als een soort van ‘noodzakelijk kwaad’, zeg maar.

Natuurlijk zijn er ook binnen de wereld van booking portalen voldoende mogelijkheden om je van de massa te onderscheiden en ervoor te zorgen dat je de regie toch nog enigszins in eigen handt hebt.

Onze tips & tricks:

Gezien het veelvoud aan booking portalen kan ik het me voorstellen dat het voor eigenaren lastig is om een juiste keuze te maken. Veel accommodaties hebben dan ook een veelvoud aan portal logos – geregistreerd bij – op hun website staan. Dat werkt natuurlijk niet: streef ernaar je accommodatie op maximaal DRIE portalen te registreren. Dat is écht meer dan voldoende.

In het maken van je keuze dien je je af te vragen welke portalen het beste aansluiten op je accommodatie. De massa gaat voor Booking.com, Airbnb, Tripadvisor, Zoover… gezien het aanbod is de concurrentie op die portalen ook het grootst. Er is gelukkig altijd een doelgroep die buiten de geijkte paden zoekt en daarom adviseren wij dan ook voor een mix van massa en niche te gaan. Denk in dat opzicht aan een combinatie van Booking.com of Airbnb.com met, bijvoorbeeld, Natuurhuisje.nl of Micazu.nl.

Blog 03_Micazu

Bij het zoeken naar accommodaties op een portal beslissen reizigers vaak binnen 10 seconden of ze de accommodatie de moeite waard vinden. Het doorklikken naar een volgende is zo geschied, vandaar dat er extra aandacht moet worden besteed aan de presentatie in beeld en tekst.

Zet in op professionele foto’s, laat nietszeggend beeld achterwege en laat ook weer niet te veel zien. Zorg voor een gezonde balans tussen prikkelende foto’s uit de omgeving, van de accommodatie én uiteraard de appartementen. Denk daarbij ook aan het toevoegen van inspirerend beeld van mogelijke arrangementen.

Ook qua tekst is het best een uitdaging. Sowieso moet je nadenken over de taal: op welke doelgroep richt je je? Houd ook hier weer rekening met de korte concentratiespanne en vertel niet teveel, richt je op de juiste woorden en inhoud.

Tip: Spiek eens bij reeds geregistreerde accommodaties uit je regio en kijk wat zij goed doen of missen en overtref dat. Het maken van onderscheid is erg relevant voor het vasthouden van die 10 seconden van aandacht.

Heb je als accommodatie NUL reviews bij je booking portal registratie staan? Dan kun je een toekomstige boeking zeker op je buik schrijven. Juist binnen deze wereld telt de gebruikerservaring. Hoe meer positieve reviews, hoe meer boekingen! Negatieve reviews gelden als leermoment en hét moment om je qua service (reactie) van je beste kant te laten zien.

Voorbeeld: Ik heb als reiziger op mijn Airbnb-profiel staan dat ik gek ben op chocolade ijs. Toen mijn vriendin en ik een overnachting in Milaan hadden geboekt, vonden wij bij aankomst in de koelkast een flinke bak met Italiaans chocolade ijs! Dat is je nog eens verdiepen in de gast en het investeren in een positieve review…

Blog 03_Airbnb

Vrijwel alle booking portals sturen na het bezoek een geautomatiseerd verzoek om een review over de accommodatie. Meestal worden die vergeten, vandaar dat het dan ook een aanbeveling is om de gasten een meer persoonlijk bericht te sturen, waarbij je ze nogmaals bedankt voor hun bezoek.

Met dit advies maak ik onder de booking portalen vast weinig vrienden, maar vanuit Bed & Breakfast Promotions behartig ik natuurlijk de belangen van de accommodaties. Om het verlies aan inkomen te compenseren, en zo ook het boeken via je eigen website aantrekkelijker te maken, zou je eraan kunnen denken een iets hoger tarief te hanteren voor het boeken van een overnachting op een booking portal. Het is niet overal toegestaan, dus lees de regels goed door. Let er daarbij echter wel op dat je qua tarief niet te veel afwijkt van de concurrentie.

In principe valt er qua marketing met booking portals weinig eer te behalen, het is puur van belang dat je de registraties zo overtuigend mogelijk inricht, aanvragen op tijd beantwoordt en de bezoekers op hun wenken bedient (met de reviews in het achterhoofd). Heb je dit goed voor elkaar, dan kun je verzekerd zijn van een frequente stroom aan boekingen.

Blog 03_ZooverWat ik nog even kwijt wil: op veel pagina’s kom ik een Zoover Award of TripAdvisor Award tegen, die met veel trots en opvallend wordt gepresenteerd. STOP HIER AUB MEE. Dit is puur en alleen een – gratis – marketing en branding truc vanuit de portals zelf. Met een dergelijke opvallende plaatsing speel je deze portals alleen maar in de kaart. Zij krijgen GRATIS exposure binnen je website, exposure waar jij andersom commissie voor betaalt! Ga hier dus a.u.b. niet in mee en laat Zoover etc. maar betalen voor hun logo op de website van de accommodatie.

7. Investeer in een goede relatie met de media

Blog 03_mediaDe relatie met de media – magazines, websites, blogs etc. – wordt te vaak genegeerd. Dit omdat men bij media-aandacht al snel denkt aan een betaalde advertentie. In sommige gevallen is dat natuurlijk ook zo, MAAR juist deze kanalen kunnen worden ingezet voor het vertellen van het verhaal van de accommodatie en de omgeving. Daarbij krijg je ook nog eens een flinke en relevante doelgroep cadeau. De aandacht die je vervolgens in samenwerking met de media genereert kun je ook weer delen binnen je website, social media-kanalen, nieuwsbrieven etc. Kortom, een win-win situatie voor het profileren van je accommodatie. Als je bereid bent om te investeren, dat is…

Enkele aanbevelingen voor een resultaatgerichte relatie met de media:

Investeren in een goede band met de media kost geld, maar je krijgt er dan ook zeker veel liefde voor terug. Wees dan ook bereid een budget te reserveren voor de aandacht die je ontvangt. Vanuit de kant van de media worden er immers ook kosten gemaakt en het bereik is daarbij ook wat waard.

Denk qua budget ook weer niet te groot, er is altijd ruimte om te onderhalen. Het is vaak een eenmalige investering in de juiste kanalen die je veelal met een boeking of twee terugverdient.

Het contact vanuit de media zelf wordt vaak door een advertentieverkoper ingeleid. En dat is nu net niet de aandacht waarmee je je accommodatie wilt profileren. Het vertellen en delen van je verhaal binnen de media staat voorop en daarmee boek je het meeste resultaat.

Aangezien het niet snel voorkomt dat een redacteur je benadert voor een redactioneel artikel – veelal uit tijdsgebrek – is het de aanbeveling zelf het voortouw te nemen. Maak een selectie van media die qua doelgroep aansluit op je accommodatie en stuur een mail (vaak is een reminder nodig). Het juiste adres hiervoor is in veel gevallen vrij eenvoudig op de website van de betreffende media te vinden en de actie zal zeker worden gewaardeerd.

Er is altijd behoefte aan aantrekkelijke content en zo heb ik – onder andere – in samenwerking met De Smaak van Italië al een aantal inspirerende verhalen over accommodaties weten te realiseren.

Blog 03_De Smaak

Bij media-aandacht wordt vaak alleen gedacht aan magazines, kranten etc. Maar heb je er al eens aan gedacht een blogger (tekst) of vlogger (video) uit te nodigen voor een bezoek? Om daarmee het verhaal van de accommodatie en omgeving meer persoonlijk te laten vertellen? Een investering die de moeite waard is, zeker voor het genereren van een artikel dat je vervolgens met alle gemak weer binnen je eigen digitale wereld kunt delen.

Er zijn tegenwoordig meer bloggers dan traditionele media en hun bereik (veelal trouwe volgers via de website, nieuwsbrief of social media) is groot. Je zou daarbij in kunnen zetten om als voorbode en extra promotie voor de zomer in de maanden februari, maart en april een aantal bloggers te ontvangen. Media-aandacht in ruil voor kost, inwoning en in sommige gevallen ook een vliegticket.

Blog 03_Bloggers

Zoek op Google en beoordeel naast de content op de website ook het bereik en de bericht-frequentie op Facebook. Heb je vervolgens een blogger in het vizier? Vraag deze dan bij benadering ook even om het aantal unieke bezoekers per maand op de website. Dan weet je vervolgens snel genoeg of de betreffende blogger je die aandacht kunt geven die je accommodatie waard is.

Op deze websites vind je alvast een overzicht van de beste travel bloggers uit Nederland:

EXTRA: 8. Ondersteuning vanuit Bed & Breakfast Promotions

Ik hoop dat het na het verdiepen in de ‘7 basisbeginselen van bed and breakfast marketing’ duidelijk is dat het aantrekkelijk en opvallend in de markt zetten van je accommodatie een professionele en intensieve aanpak vereist. Ik kan het me echter voorstellen dat een dergelijke inzet veelal lastig is te combineren het dagelijkse leven in een andere cultuur, het onderhouden van de accommodatie én het verzorgen van de gasten. Het promoten van de accommodatie wordt daardoor veelal onbewust verwaarloosd… tot de boekingen achterwege blijven. Vanuit die gedachte is de ondersteuning vanuit Bed & Breakfast Promotions in het leven geroepen, welke ik graag als extra aanbeveling onder de aandacht breng.

Blog 03_BnB PromoBed & Breakfast Promotions helpt eigenaren van een vakantie accommodatie in Europa met het meer opvallend profileren van de accommodatie. Wij richten ons daarbij op het vergroten van de aantrekkingskracht en het stimuleren van boekingen. De ‘7 basisbeginselen van bed and breakfast marketing’ zijn onderdeel van onze expertise. Daarbij verzorgen wij niet alleen het ontwikkelen van de juiste promotionele middelen… Bed & Breakfast Promotions ondersteunt ook bij het beheren van de inhoud: van nieuwsbrieven tot social media, om er zo voor te zorgen dat de aandacht van toekomstige gasten blijvend wordt geprikkeld.

Sta je aan het begin van een eigen bed & breakfast of ben je reeds eigenaar van een vakantie accommodatie?

Bed & Breakfast Promotions werkt graag mee aan het zo effectief mogelijk enthousiasmeren van je toekomstige gasten en het genereren van een meer continue stroom aan boekingen.

Nieuwsgierig naar wat Bed & Breakfast Promotions voor jouw accommodatie kan beteken?

Dan nodig ik je bij deze graag uit voor een vrijblijvend adviesgesprek via Skype.
Bij interesse kun je mij een bericht sturen via stefano@bnb-promotions.com.

Dank ik je hartelijk voor het lezen van de blogberichten tot nu toe!

Alla prossima,

Stefano[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2 reacties

 1. Beste Stefano,
  Ik wil je bedanken voor de blogs met de 7 basisbeginselen. Wat leuk dat je ze zomaar weggeeft.
  Ik ga proberen er iets mee te doen!
  h.gr. Marleen

  1. HI Marleen,

   Graag gedaan hoor! Leuk om te lezen dat je ermee aan de slag gaat. Als je ergens vast loopt of meer uitleg wilt hebben, dan weet je mij / ons te vinden.

   Groet,

   Stefano

Contact met Bnb Promotions

Naam(Vereist)